Arkæologer graver igen i Grønbjerg i 2007
Efter henvendelse fra Ringkøbing-Skjern museum skaffede Grønbjerg-2000 overnatningsmuligheder for arkæologistuderende der sammen med deres leder fortsatte det arbejde, hvor de gamle udgravninger slap. Det var Nationalmuseet, der med nu afdøde Leif Chr. Nielsen som leder i 1970’erne og 80’erne udgravede sporene af vikingetidens Grønbjerg, der lå på markerne ned mod Pøl Bæk. Dengang fandt arkæologerne tydelige spor efter imponerende haller, stalde og mange andre bygninger, der for omkring 1.000 år siden stod her. Nede ved Pøl bæk blev sporene efter Danmarks hidtil ældste vandmølle undersøgt, en vandmølle, der også stammer fra vikingetiden.
I samme område fandt arkæologerne desuden en bro og vejspor mod syd og nord. Vejforløbet var en del af den gamle vejføring op gennem Vestjylland.
Men alt kunne ikke udgraves dengang.
Dels havde renseanlægget i Grønbjerg taget en bid af de gamle vikinggårde, og der stod også en minkfarm på området.
Nu er minkburene imidlertid væk, og derfor har en del af deres plads, takket været en imødekommende lodsejer, kunnet undersøges nærmere. Arkæologerne forventede på dette område at finde fortsættelsen af et kraftigt hegn mellem to af gårdene i vikingetidens Omgård, samt sporene af flere af de bygninger, der har hørt til disse to gårde. Og begge dele lykkedes.
Arkæologer kan grave videre med projektet Omgård. 2007 og 2008 og fortsatte også i 2009.